Autoritatea pentru restituirea proprietatilor

Autoritatea-nationala-pentru-restituirea-proprietatilor

Autoritatea nationala pentru restituirea proprietatilor (ANRP), de la sefia careia a fost destituita miercuri Crinuta Dumitrean si inlocuita cu un controversat procuror sef la DIICOT Ploiesti, Dorina Danielescu, este una dintre institutiile statului acuzata ca ar fi netransparenta si ca ar gazdui un sistem corupt care controleaza despagubirile acordate fostilor proprietari. Zguduita in luna august de arestarea vicepresedintelui sau, Remus Baciu, pentru trafic de influenta, ANRP a mai fost pomenita si in alte dosare de coruptie in acest an. ANRP, impreuna cu conducerea sa numita politic, este singura institutie din Romania care decide cine si, mai ales, cat primeste despagubire din ultimele actiuni din Fondul Proprietatea (aproape 10% cat mai detine acum statul).
ANRP detine si sefia Comitetului Interministerial insarcinat sa gaseasca solutii dupa hotararea pilot de anul trecut a CEDO prin care statul roman primea un ragaz de 18 luni pentru a rezolva problema restituirii proprietatilor
ANRP si conducerea numita politic

ANRP a fost infiintata in anul 2005 de catre premierul de atunci Calin Popescu-Tariceanu. Astfel, a fost mutat controlul asupra procedurilor de retrocedare de la primariile si prefecturile din teritoriu la centru in Bucuresti.

Autoritatea nationala pentru restituirea proprietatilor a devenit atunci singura institutie publica ce se ocupa de centralizarea si evaluarea zecilor de mii de dosare de despagubire si, in final, decide emiterea deciziilor de despagubire.

Potrivit ZF, centralizarea procedeului de despagubiri a permis unor persoane, printre care se afla si apropiati a actualei puteri, sa speculeze nenumaratele amanari intervenite in listarea Fondului Proprietatea si sa cumpere la preturi de chilipir drepturile de despagubire de la fostii proprietari.

"Fostul director general al Fondului Proprietatea-Ionut Popescu, un apropiat al PD-L, a cumparat peste 16 milioane de actiuni la Fond. Si Calin Popescu-Tariceanu, cel care a semnat documentul de infiintare al Fondului Proprietatea si nenumarate acte legislative, a recunoscut ca cumparat actiuni la Fondul Proprietatea de la fosti proprietari", scrie sursa citata.

Conducerea ANRP este numita in functie printr-un ordin al Guvernului si, dupa cum o arata cei sase ani de functionare, ea este numita pe criterii politice. Astfel, din 2005 si pana in prezent, toate cele trei partide aflate la guvernare si-au impus apropiatii la conducere. Potrivit Ziarului Financiar, primul presedinte a fost Ingrid Zaarour (sustinuta de PNL), apoi a urmat Anca Oprea (PSD), iar din 2009 pana in septembrie 2011 presedinte a fost Crinuta Dumitrean (sustinuta de PDL).

In plus, vicepresedintele ANRP Catalin Florin Teodorescu este membru al PD-L Arges, iar potrivit relatarilor din presa, Cristian Mihai ar fi un apropiat al Elenei Udrea, ministrul dezvoltarii si turismului si vicepresedinte al PD-L, si al sotului acesteia, Dorin Cocos.

In plus, despre vicepresedintele Cirstian Mihai s-a scris ca "in 29 mai 2009 a dat un examen de cunostinte juridice, pe care l-a picat cu brio, cu note de 3 si de 4" si ca "peste un an insa, pupilul clanului Udrea-Cocos a repetat examenul, de data asta in provincie, la Ploiesti, unde a primit nota de trecere".

La ANRP, Cristian Mihai, se ocupa, conform site-ului institutiei, de "coordonarea si controlul aplicarii legislatiei din domeniul proprietatii funciare".

www.coltuc.ro

avocat@coltuc.ro

0745.150.894